logo.jpg

+387 61 205 293

info@mas.org.ba

Kojšino broj 1

75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
bsen
logo.jpg
Kojšino broj 1
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
bsen
Udruženje "Mreža aktivnog starenja"

Ukratko o nama

U Bosni i Hercegovini briga o starijoj populaciji je još uvijek dio tradicije i kulture naroda, ali sa rastućom populacijom starijih osoba, kao i migracijom iz ekonomskih razloga sve manje je mlađih osoba koje su u mogućnosti se brinuti o svojim roditeljima/srodnicima. 

Građani starije životne dobi se svakodnevno suočavaju sa životnim izazovima i rizikom od potpune izolacije, ne samo zbog bolesti već i zbog ne razumijevanja od strane društva.

Sve se više govori o potrebi društva da se pripremi za sve veću potrebu pružanja socijalnih i zdravstvenih usluga starijoj populaciji.  Problemi starenja mogu se ublažiti i poticanjem aktivnog starenja – omogućiti osobama starije životne dobi da se i dalje bave poslom koji su ranije obavljali ili koji nisu ranije stigli, kao što su pronalazak novih  hobija, društvena uključenost, učenje novih vještina, osjećaj korisnosti i sticanje samopouzdanja.

Pozivajući se na Madridski međunarodni akcioni plan o starenju, koji je ključni dokument globalne politike starenja, identifikuju su tri pravca djelovanja:
  • Podrška za starije osobe i njihov razvoj
  • Promocija zdravlja i blagostanja u starosti
  • Stvaranje uslova koji će osigurati podršku okruženja
S tim u vezi, Mreža aktivnog starenja  će:
  • obezbijediti razmjenu informacija među članovima o planovima, programima i aktivnostima;
  • organizovati zajedničke tribine, forume, okrugle stolove, i druge skupove;
  • sarađivati na planiranju, osmišljavanju i sprovođenju projekata od interesa za osobe treće životne dobi i  lokalne zajednice;
  • promovisati dobre prakse u saradnji sa drugim zainteresovanim stranama;
  • planirati i tražiti finansijska sredstva za projekte i programe Mreže od interesa za lokalnu zajednicu i stvarati druge uslove za njen održivi razvoj i rad;
  • uključiti predstavnike vladinih/nevladinih organizacija u rad tijela mreže, organizovati konsultativne sastanke sa predstavnicima vladinih/nevladinih organizacija relevantnih za pitanja iz oblasti aktivnog/ zdravog starenja;

MISIJA

Mreža aktivnog starenja promoviše stvaranje boljih uslova života za starije osobe i učestvuje u uspostavi zajednica za sve generacije.

VIZIJA

Doprinos sistemskim rješenjima u oblasti aktivnog/zdravog starenja.

CILJ

Unapređenje socijalnog, zdravstvenog i ekonomskog statusa starijih osoba i njihovo uključenje u razvoj zajednica u kojima žive.
“ZLATNA DOB”
 
Šta bješe “Zlatna dob”?
Da li je to skup stareži? – što neko reče.
Ne, to je skup majki, baka, nena,
svjedoka nekih prošlih vremena.
 
Četvrtkom one se druže,
kafe piju, pjevaju, recepte razmjenjuju.
U humanitarnim akcijama učestvuju.
Izlete organiziraju, događanja obilježavaju,
praznike slave.
 
Školama, dječijem obdaništu i
Udruzi “Vrati mi osmjeh” ponekad posjete prave.
Ne isključujte ih jer one mogu i znaju
korisne savjete da vam daju.
Poeziju čitaju, priče pričaju, kolače prave.
Svaka od njih na putu života hrabro
i ponosno stoji
ne želeći starosti postati rob.
To je Živinička “Zlatna dob”!
 
Mira Boro,82

MAS Tuzla

U Bosni i Hercegovini briga o starijoj populaciji je još uvijek dio tradicije i kulture naroda, ali sa rastućom populacijom starijih osoba, kao i migracijom iz ekonomskih razloga sve manje je mlađih osoba koje su u mogućnosti se brinuti o svojim roditeljima/srodnicima. Građani starije životne dobi se svakodnevno suočavaju sa životnim izazovima i rizikom od potpune izolacije, ne samo zbog bolesti već i zbog ne razumijevanja od strane društva.

Kontakt informacije

Kojšino 1, 75000 Tuzla

Bosna i Hercegovina

+387 61 205 293

Kako do nas?